Pui de Lleràs, des de Rivert, per la Serra de Sant Salvador

El Pui de Lleràs (1692m) és el cim més elevat de la llarga divisòria d’aigües que separa la Terreta de la vall del riu Flamisell. Per aquesta carena pujava la carrerada que anava de les planes de Lleida al Pirineu. Entre la gent de la Terreta, la muntanya es coneix amb el nom de Pleta Verda perquè al cimal hi tancaven els grans ramats quan feien transhumància. El Pui de Lleràs es pot assolir des dels pobles de Santa Engràcia, Gurp i Serradell entre d’altres. Nosaltres hem triat fer una ruta circular amb inici i final des del poble de Rivert, amb pujada pel serrat de les Forques i la Serra del Cavall fins assolir la carena de la serra de Sant Salvador que resseguirem fins enllaçar amb la serra del Castellet per abastir el seu punt més alt. La tornada la farem pel mateix camí fins arribar a la Roca Espatllada des d’on continuarem pel serrat de la Rebollera fins arribar de nou a Rivert.

Deixem el vehicle tot just a l’entrada del poble on hi ha una zona d’aparcament.

kmDescripció
0,00Anem en direcció a l’entrada de l’aparcament, per on hem vingut, i tot just on comença la carretera veiem una pista forestal que puja en direcció SE-146º, la prenem i comencem a pujar.
0,49La pista fa un revol i canvien de direcció (N-347º)
0,67Cruïlla. La pista per on anem fa un revolt a l’esquerra i per la dreta un camí de carro sense gaire us ens portaria a la Pista de la Serra de Sant Salvador. Hi ha l’opció d’anar per aquí però, nosaltres agafem un altre camí que surt just enfront. Hi ha una fita que indica l’inici de la drecera. A partir d’aquí i fins que sortim a la pista esmentada, anirem trobant fites i marques antigues de color blau. Son les úniques marques que trobarem en tota l’excursió.
0,75Canvi de direcció. Una fita i una, mig esborrada, marca blava ens indiquen que hem de començar a pujar per un corriol a l’esquerra pel mig del bosc.
0,95Arribem a la divisoria d’aigües del Serrat de les Forques. A l’esquerra veiem un filat elèctric i pujem en paralel pel seu costat.
1,39El filat fa  un gir cap a l’esquerra i continuem rectes amunt passant per sota d’una linia elèctrica.
1,83Creuem un torrent sec i girem en direcció SE-145º.
1,96Tornem a trobar la línia elèctrica i el camí la segueix fins arribar a la pista.
2,19Sortim a la pista de la Serra de Sant Salvador i la seguim amunt cap a l’esquerra.
2,92la pista fa un marcat revolt i nosaltres fem drecera fent un arc, primer cap a l’esquerra i després mica en mica cap a la dreta.
3,08Sortim a la pista en un altre revolt, continuem uns metres i desprès tornem a fer drecera pujant directes cap al repetidor.
3,24Comencem una diagonal a la dreta passant per sota del repetidor en direcció a l’ermita que ja veiem.
3,35Ermita de Sant Salvador. La porta és oberta i l’estança està neta i ben cuidada, és un bon aixopluc en cas de necessitat. Per l’esquerra una barana de fusta ens dona seguretat per acostar-nos al caire del cingle i contemplar la vall del Riu de Serradell. Cap a l’Oest ja podem veure els cingles de la Serra de Sant Salvador per on continuarem a continuació.
3,85Santes Creus (1262m). Cim arrodonit on trobem tres creus de ferro. Seguim cap a ponent.
4,04Turó de la Costa del Clot (1258m). Petita prominència però amb una paret oest de vertigen. Per evitar-la baixem en direcció sud, amb un petit tram de roca,  vers el camí que es veu a prop i que va en direcció a un collet evident.
4,30Collada Viella (1197m). Bona perspectiva de la paret est de lo Raset. Girem cap al NO pujant suaument.
4,62lo Raset (1241m). Petita prominència des d’on tenim una bona vista de la paret oest del Turó de la Costa del Clot.
4,82Prominencia sense nom (1243m) just al caire del cingle que ens permet veure, tot seguint el cingle, el proper Tossal del Càvet i més enllà la Roca Palomera. Comencem a baixar.
5,05Petit collet (1216m), tornem a pujar en direcció al llom rocós del Tossal del Càvet.
5,15Veiem a la roca el que podrien ser unes marques de pintura blanca molt gastades que ens dirigeixen a voltar el tram de roca per l’esquerra i ens ajudarem de les mans per superar-ho.
5,25Tossal del Càvet (1263m) Esperó prominent que sobresurt de la cinglera. Bona panoràmica general i particularment la propera Roca Palomera, el nostre pròxim objectiu. Ara ens toca baixar i superar un petit promontori abans de començar a pujar a la Roca Palomera.
5,82Arrbem al cim del promontori (1269m). Magnífica panoràmica de la paret oest del Tossal del Càvet. Tornem a baixar.
6,01Punt més baix (1250m) abans de la pujada a la Roca Palomera. Impresionant vista de la seva paret est, on podem observar taques blanques en les petites baumes que denoten la seva utilització per part del voltors, ja sigui per niuar o per descansar. Comencem a pujar de manera més exigent.
6,32Entrem en un bosc al temps que girem en direcció NO- 37º.
6,45El camí fa un gir cap a l’esquerra però, fem drecera i tirem directes cap al cim pel mig del bosc sense gaires complicacions.
6,55A pocs metres del cim hi ha com una barrera formada per les branques mortes del que semblen boixos. Els sorteigem per la dreta.
6,64Roca Palomera (1386m). Cim una mica emboscat cap a migjorn però amb bona panoràmica la resta. Just davant nostre, a l’altra banda de la vall, destaquen les formacions rocoses de les Picorres i les Roques del Seix i cap al Nord-oest el Turó de Santa Eulàlia la Vella i el Tossal de Perestau.
Tornem uns metres per on hem vingut i tracem una diagonal cap a la dreta, de baixada, resseguint el cingle.
7,01Tornem a agafar el camí normal.
7,14Punt més baix del tram (1323m). Tornem a pujar en direcció a una pineda.
7,72Estem a la roca Espatllada, el cim queda a pocs metres a l’esquerra, es tracta del punt on la Serra de Sant Salvador i la Serra Revollera es troven i és fins a on tornarem desprès de fer el cim del Pui de Lleràs i continuar per aquesta darrera fins a Rivert.
Continuem cap a ponent on tenim a tocar el Turó dels Graus.
7,89Turó dels Graus (1400m). Ara el camí s’enfila per un tram on trobem codols de tots el tamanys i bastant costerut.
8,54El pendent afluixa i continuem planejant en direcció NO.
8,72Sortim a la Pista de la Font del Forn i desprès d’uns metres la deixem per la dreta pujant pel que sembla un tallafocs.
9,10Turó de la Font dels Bassons (1596m). Ara tenim una panoràmica més extensa dels cingles de la Serra de Sant Salvador per on hem vingut. Baixem per l’esquerra per dins del bosc.
9,26Hem baixat uns metres pel bosc i tornem a trobar la mateixa pista d’abans, tornem a pujar.
9,51Turó de la Font del Forn (1607m). Bona panoràmica de la paret oest del inaccessible Tossal de Perestau, al menys caminant.
Continuem pujant suaument per un bosc.
9,82Després de sortir del bosc enllacem amb la pista que dur al cim del Pui de Lleràs.
10,23Pui de Lleràs (1692m) 100 cims essencial. Mirador excepcional de la Terreta i de la veïna Serra de sant Gervàs, amb la Pla Alta del teller, un altre a la llista dels essencials. Tornarem, si fa o no fa, pel mateix camí fins a la Roca Espatllada.
12,76Roca Espatllada (1397m) Cim mig emboscat amb una petita fita. Només tenim vistes cap a l’arc entre nord i oest. Comença la baixada de tornada en direcció SE per la divisòria d’aigües de la Serra Rebollera.
13,31l’Encreuament (1331m) Petita prominència de la carena.
13,85Turó de la Rebollera (1226m) Sense cap prominència.
14,45Trobem una franja rocosa que baixem sense cap complicació.
14,90Primera visió del nucli de Rivert.
15,14Tram empinat per baixar a l’ermita que tenim a tocar.
15,23Ermita de la Mare de Déu del Castell. Tancada.
Ara ens toca baixar un tram, com es tracteu d’un grau, fent diverses marrades.
15,29Primeres cases del poble. Girem a l’esquerra i desprès a la dreta.
15,39Església de Sant Martí. Si volem tornar al cotxe girarem a l’esquerra. Nosaltres anirem a donar un cop d’ull a la Font d’Amont. Girem a la dreta i després d’una forta pujada i un revolt a dretes arribem a la font.
15,52Font d’Amont. Pintoresc racó amb la font al costat d’una cova. Tornem fins a l’església.
15,66Continuem des de l’esglèsia per un porxo i baixem cap al fons del torrent.
15,83Travessem el Torrent de Vall que separa els dos nuclis que formen el poble i pugem fins a l’aparcament de l’entrada.
15,95Arribem a l’aparcament. Fi de l’excursió.
wikiloc

Deixa un comentari